Strroomopwaarts: Revoluties in elektriciteit

De Nederlandse elektriciteitsgeschiedenis is een aaneenschakeling van schokgolven. Nadat gaslicht werd vervangen door elektriciteit omarmde Nederland massaal elektrische huishoudelijke apparatuur, waaronder de radio. Een wild plan om in de jaren vijftig 600 meelmolens om te bouwen voor elektra-opwekking verdween van tafel toen kernenergie een tijdperk van nieuw optimisme inluidde. Waarna het groeiende verzet ertegen al dat optimisme uiteindelijk ook weer teniet deed.

De oliecrisis van de jaren zeventig zorgde voor weer een omslag: een pionierstijd van vallen en opstaan met de eerste (geknakte) windmolens. De elektriciteitsrevolutie die 130 jaar geleden in Nederland begon is nog altijd niet ten einde. We zitten middenin de volgende en tot nu toe veruit grootste energietransitie.

Aan de horizon verschijnen windmolens, op daken zonnepanelen, in verlaten weilanden grootste zonneparken en op de wegen elektrische auto’s. De belofte van groene kernenergie, groene waterstof en waterkracht staat voor de deur.

Journalist Jan Libbenga verdiepte zich drie jaar lang in verleden, heden en toekomst van de elektriciteitsrevolutie en de toepassingen die daaruit zijn voortgekomen. Niet eerder werden ontwikkelingen zo uitgebreid beschreven.

Stroomopwaarts verscheen mei 2020 in de winkel.

Op deze site komen nieuws en aanvullingen te staan, en diepen we enkele geschiedenisonderwerpen verder uit.



Comments