TNO: Slimme ramen besparen tot 22 procent energie per jaar

Het gebruik van energiezuinige slimme ramen kan tot een energiebesparing van 22 procent leiden ten opzichte van het gebruik van onbehandeld vensterglas. Dit blijkt uit een onderzoek door TNO.

De gebouwde omgeving is wereldwijd verantwoordelijk voor ongeveer een derde van het totale energieverbruik  en CO2-emissie. Een groot deel van deze energie, 50 procent, wordt gebruikt voor het verwarmen en koelen van gebouwen.

Het gebruik van energiezuinige ramen kan dit drastisch verminderen. In een onderzoek zijn simulaties uitgevoerd op een prototype vrijstaande woning met 6 soorten ramen. Daarnaast is de energieconsumptie gesimuleerd van het huis voor 10 verschillende locaties in diverse klimaatzones, variërend van een heet klimaat naar gematigd en koud.

De slimme thermochrome ramen, die TNO heeft ontwikkeld, kunnen door een aangebrachte onzichtbare coating schakelen tussen het doorlaten van warmtestraling van de zon bij lage temperaturen (in de winter) en het tegenhouden ervan bij hoge temperaturen (in de zomer). De eigenschappen van de coating veranderen door temperatuursverandering van het glas waardoor dit effect ontstaat (bij een bepaalde temperatuur wijzigt de kristalstructuur van de coating). Daardoor blijft de warmte in de zomer buiten en in de winter binnen en dat scheelt beduidend in de kosten voor verwarming en koeling.


Comments