Door JAN LIBBENGA
Zo’n vijf miljoen huishoudens in Noord- en West-Duitsland zijn aangesloten op het Groningse gas. Een deel van het Duitse gasnetwerk moet dan ook op de schop nu de productie in Groningen wordt gestaakt. Andere delen van Duitsland worden al voor een groot deel voorzien van hoogcalorisch gas (H-gas) uit voornamelijk Noorwegen en Rusland.
In de toekomst zal Nederland hoogcalorisch gas kunnen converteren naar laagcalorisch gas voor Duitsland. Maar de fabriek hiervoor in Zuidbroek is nog in aanbouw Duitsland is verzocht om maatregelen te nemen zodat de extra vraag toch niet nodig is.
Duitsland is al decennialang aangewezen op gas uit Groningen. Na de ontdekking van de immense gasbel onder Groningen, sprak Duitsland begin jaren zestig al de hoop uit dat Nederland zijn grote aardgasvoorraden niet alleen voor de eigen binnenlandse markt zou gebruiken, maar ter beschikking van de gehele Europese Economische Gemeenschap zou stellen.
Zelf heeft Duitsland geen aardgas van betekenis kunnen winnen. Decennialang was het land aangewezen op kolencentrales. Nederland wilde graag leveren, want de hoeveelheden waren zo groot dat zij al dat gas niet zelf kon gebruiken. Bovendien was nog de verwachting dat kernenergie zo goedkoop zou worden dat het aardgas te duur zou worden. Nederland wilde dus haast maken met de verkoop van aardgas, niet alleen in eigen land, ook aan de oosterburen.
Nederland rekende er geen kinderachtige tarieven voor. De Duitse industrie klaagde eind jaren zestig dat voor Nederlands aardgas ongeveer 60 percent meer moest worden betaald dan overeenkomstige Nederlandse afnemers.
Langzamerhand werd de behoefte aan Groninger aardgas steeds groter. In 1976 stond Duitsland in het teken van 'Das grosze Unternehmen Erdgas', een grote en agressieve campagne die in het toenmalige West-Duitsland werd gevoerd om het verbruik van aardgas te laten toenemen.
Zelf aardgas blijven winnen is voor Duitsland geen optie. De hoeveelheden zijn gering en sinds 1993 zijn er aardbevingen waargenomen in de de regio rondom Cloppenburg, waar ExxonMobile het aardgasveld exploiteert. De huizen trillen en de bedden schudden, blijkt uit uit een reportage van de Duitse tv-zender NDR.
Foto: Anefo
Lees meer over de winning van aardgas in Stroomopwaarts.
Comments
Post a Comment