Elektrische uitvindingen: haardroger

De eerste haardroger werd al eind negentiende eeuw bedacht door de Franse kapper Alexandre-Ferdinand Godefroy. In feite was het een verwarmde muts die over het hoofd kon worden geplaatst. Elektriciteit kwam er niet aan te pas. De muts was met een flexibele schoorsteenpijp verbonden met een gaskachel. Godefroy vroeg in 1888 patent aan op de uitvinding. 

Door JAN LIBBENGA

Na de introductie van de gloeilamp regende het aan het begin van de twintigste eeuw elektrische innovaties. Nederlandse tijdschriften keken hun ogen uit op speciale tentoonstellingen, waar veel moois te zien was. Een zo’n tentoonstelling was die in Leiden in het najaar van 1907. Daar wilde men toch vooral laten zien op welke wijze de elektrische stroom, die door de net opgerichte Stedelijke Elektriciteitsfabriek werd geleverd, nuttig kon worden aangewend.

Niet veel later meldde het Rotterdamsch nieuwsblad over een waaier, 'waarmee dames zichzelve het haar kunnen drogen', bestaande uit en paar handvatsels met een buigzaam blad, 'dat boven het hoofd kan worden heen en weer bewogen'.

Naast slagerijmachines, elektrische ornamenten, kronen, hanglampen en elektrische piano’s was er ook een elektrische haardroogmachine voor de kapper te aanschouwen, bestaande uit een kleine ventilator, die de lucht langs een elektrisch verhitte buis dreef. Dames konden voortaan haardroging ‘à la minute eisen’.

Pas in de vroege jaren 1920 waren handföhns breder beschikbaar, maar wel met de nodige beperkingen. De eerste handmodellen waren zwaar, en oververhitting en elektrocutie kwamen regelmatig voor. ​Haardrogers konden ook slechts 100 watt gebruiken, waardoor de hoeveelheid tijd die nodig was om haar te drogen vaak erg lang was.

Er kwamen ook modellen met capuchon voor de salon, maar dat waren vaak onhandige uitvindingen die nauwelijks een breed publiek bereikten.  Salon haardrogers bleven de beste optie tot de jaren zeventig, toen handdrogers eindelijk een serieus alternatief voor de kapsalon werden.

Tegen de jaren negentig konden draagbare haardrogers al meer dan 1500 watt warmte produceren. Hoe hoger het wattage, hoe warmer de luchtstroom die uit de föhn komt. Het vermogen van een föhn kan tegenwoordig oplopen tot 2000 watt. Een minimaal wattage bedraagt 1750 watt.

Lees meer over de elektriciteitsgeschiedenis in Stroomopwaarts


Comments