Afgelopen week overleed op 81-jarige leeftijd Sir Clive Sinclair, de Britse uitvinder die goedkope handcomputers in de jaren tachtig en een elektrische miniwagen, ook wel rijdende badkuip genoemd, introduceerde.
Door JAN LIBBENGA
De Brit haalde de Nederlandse kranten echter al halverwege de jaren zeventig, toen hij (geheel juist) voorspelde dat ieder Nederlands gezin binnen afzienbare tijd zou beschikken over minstens èén elektronische minirekenmachine.
De 34-jarige Sinclair was toen al de grootste fabrikant in Europa van dit minimale rekentuig.
Het werd tijd dat de huisvrouw zich zo'n machientje aanschafte teneinde de kassadames in de supermarkt te controleren en voor de schooljeugd om zich het tijdrovende hoofdrekenen te besparen, vond Sinclair. Je kon ze kopen in de radiohandel, bij de fotozaak en in de supermarkt.
Als elektronica-journalist kwam de Brit al vroeg in aanraking roet talloze halfrijpe vindingen die nog wachtten op praktische toepassing. Sinclair ontwikkelde bijvoorbeeld ook een nieuw elektronisch horloge met digitale tijdaanwijzing en een pocket-televisietoestel dat niet veel groter is dan de calculators.
In samenwerking met de universiteit van Cambridge werkten Sinclair's ingenieurs in die jaren ook al aan een elektromotor voor voertuigen, die vergeleken met de huidige motoren een zeer hoog rendement beloofden.
De Rotterdammer Lou de Jager begon in 1985 als eerste in Nederland met de import van de elektrische driewieler C5. In Engeland was de miniwagen die ook wel misprijzend een rijdende badkuip werd genoemd toen al op een mislukking uitgedraaid. Je kon het amper een serieus voertuig noemen, maar Nederland zou vanwege het vlakke landschap makkelijker te berijden zijn.
De mislukking bracht Sinclair in financiële problemen, waarna zijn bedrijf nog maar uit drie personen bestond. Sinclair stortte zich vervolgens op allerlei fietsontwerpen. In 2006 lanceerde Sinclair Research nog de A-bike, de kleinste opvouwbare fiets ter wereld.
Saillant detail is dat Sinclair zelf nooit een computer heeft willen gebruiken, zelfs geen calculator. Hij leidde hem af.
Fotocollage Charis Tsevis (cc)
Lees meer over de elektriciteitsgeschiedenis in Stroomopwaarts.
Comments
Post a Comment