Elektrische uitvindingen: boekdruk zonder inkt

In 1901, elektriciteit was toen hooguit beschikbaar voor het bedrijfsleven, werd een volgende revolutionaire elektrische uitvinding aangekondigd: Boekdruk zonder inkt. Deze 'geheele omwenteling in de drukkunst' hadden we volgens Moniteur Industriel, een Frans-Belgisch blad, te danken aan de Britse ingenieur Green, die een middel gevonden meende te hebben om de druk inkt geheel uit de drukkerijen te verdringen.

Door JAN LIBBENGA

Maar het feit dat we 120 jaar later nog steeds inkt gebruiken voor onze thuisprinters, geeft aan dat van deze belofte weinig is terechtgekomen.

De uitvinding berustte op de vervaardiging van elektrografisch papier. Onder inwerking van een elektrische stroom, kleurde het alleen op de plaats waar de stroom het papier raakte.

De stroom kon worden geleverd door accumulatoren of een dynamo. Het papier zou op gewone wijze door de pers tegen de letters worden aangedrukt.

De samenstelling van dit (geglazeerd) papier werd nog geheim gehouden, maar de uitvinder meende dat het niet meer kosten zou dan het gewone gebruikte. Kennelijk is dat laatste nooit gelukt, want van de uitvinding werd niets meer vernomen.

Drukken zonder inkt is wel mogelijk met foliedruk of letterpress. Daarbij worden afbeeldingen en letters in dik, zacht papier geduwd. Voor het meeste drukwerk is inkt nog de enige oplossing.

Lees meer over de elektriciteitsgeschiedenis in Stroomopwaarts.

Comments