Woonwijk Vlieland wordt op unieke manier aardgasvrije wijk

Een woonwijk van 39 woningen op Vlieland gaat van het aardgas af. De lokale energiecoöperatie verzamelt warmte via zonnecollectoren en slaat het warmteoverschot op in een ondergronds bassin met 2 miljoen liter water dat maximaal 90 graden heet wordt. In de winter wordt de warmte uit de opslag weer geoogst en via een warmtenet verspreid om woningen aardgasvrij en zonder gebruik van CO₂ te verwarmen.

Het is voor het eerst dat deze techniek op deze schaal wordt ingezet. Op dit ogenblik is de volledige installatie bovengronds zichtbaar: een uniek moment voordat het volgende maand onder de grond verdwijnt.

De woningen van Duinwijck Gasvrij worden nu nog verwarmd via een aardgasgestookt warmtenet. Dat warmtenet wordt fossielvrij gemaakt door het aan te sluiten op een systeem dat langdurig warmte kan bewaren door thermische opslag in water. Hierdoor worden zonne¬warmte en andere duurzame bronnen optimaal benut en kan de uitstoot van CO₂ naar nul worden teruggebracht. In Duinwijck vangen heat pipes (zonnecollectoren) zonnewarmte op en deze leveren de warmte meteen aan de wijk als er vraag is. Het overschot wordt opgeslagen in een buffer van ongeveer 2 miljoen liter water. Is er in de winter vraag naar warmte, dan kan er warmte vanuit de buffer gebruikt worden.

Het project Duinwijck Gasvrij is een samenwerking van onder meer het Programma Aardgasvrije Wijken (PAW) van ministerie BZK, het programma Innovatieve Aanpakken van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG), Urgenda en de gemeente Vlieland.

Comments