De voorspellingen van Thomas Edison

Thomas Edison, de uitvinder die werd beschouwd als de moderne mysticus die kon toveren met elektriciteit, sprak vaak rond de jaarwisseling over de toekomst van de elektriciteit. Een deel van die voorspellingen kwam nog tijdens zijn leven uit: Edison overleed in 1931.

Door JAN LIBBENGA

De voorspellingen die hij in 1905 deed waren grotendeels gebaseerd op recente ontwikkelingen. Edison was ervan overtuigd dat elektriciteit paarden zou verdringen; zijn nieuwe accumulatorenbatterij zou de elektriciteit goedkoper maken dan paardentrekkracht, beloofde hij. Het gevecht tussen de benzine en elektrische auto was in die tijd nog niet beslecht, maar de geringe actieradius van de accu's zorgde ervoor dat de prille elektrische automobiel uit het straatbeeld zou verdwijnen om bijna honderd jaar later alsnog terug te keren.

Edison verwachtte ook dat je elk schip op zee zou kunnen bereiken met de draadloze telegraaf (die al was uitgevonden door Marconi) en dat alle waterkracht op aarde in elektriciteit zou worden omgezet.

Edison hoopte vóór zijn dood betrouwbare luchtschepen mensen veilig te zien vervoeren. De Kitty Hawk had toen nog maar net het luchtruim gekozen, zij het op benzinekracht. De eerste elektrische vliegtuigen zijn pas recent ontwikkeld, maar de technologie leent zich nog altijd niet voor grote passagiersvliegtuigen. 

In 1911 voorspelde Edison het einde van stoomlocomotieven, de schoolkinderen van een volgende generatie zouden die locomotieven niet meer kennen. Overal op de spoorlijnen over heel de aarde zal elektrische tractie zijn ingevoerd.

Edison dacht ook dat er machines kwamen waar 'aan den eenen kant laken, draad, knoopen pakpapier en karton worden ingestopt en aan den anderen kant de keurig afgewerkte kleeren behoorlijk in kartonnen doozen verpakt uitvallen'. De dagen der naaisters waren volgens de uitvinder geteld. Alle kledingstukken zouden in de toekomst machinaal vervaardigd worden... dameshoeden uitgezonderd. 

De landbouw zou volgens Edison 'geheel van karakter veranderen door machtiger landbouwmachines met elektrische drijfkracht en met een geschoold landbouw chemicus, die tevens een uitstekend handelsman zal wezen, als leider'.

In 1926 voorspelde Edison dat er tweeërlei straten in grote steden zouden komen, voor het snelverkeer en voor het gewone verkeer. De verkeersagenten zouden vervangen worden door machines. In zekere zin kreeg hij met dat laatste gelijk, zij het dat het om eenvoudige verkeerslichten ging.

Op hoge gebouwen zoals in New York zouden volgens Edison stations voor helicoptères komen, die rechtstandig konden opstijgen en dalen. De allereerste helikoptervlucht ter wereld was weliswaar al 13 november 1907 te Lisieux uitgevoerd door de Franse fietsenmaker Paul Cornu, maar dit had Edison dan toch juist gezien.

Soms zat Edison er echt naast. Hij dacht er er een middel zou ontstaan om elektriciteit rechtstreeks op te wekken bij de mijn zelf om zo het vervoer van kolen uit te sparen: de elektrische stroom zou langs draden worden overgebracht. Maar de elektriciteitscentrale zou niet verdwijnen.

In 1911 voorspelde hij dat het eeuwenoude doel van de alchemie om materialen in goud te veranderen een 'eenvoudige zaak' zou worden voor mensen van de toekomst. Goud kun je helaas nog altijd niet maken, behalve door een kernreactie. 

Edison mocht dan aan wieg van de sprekende film staan, hij geloofde er zelf niet in. Hij voorspelde dat ‘de radiohype een zachte dood zal sterven'.

Edison kon zijn eigen dood ook niet voorspellen. Hij kon zich niet voorstellen voor zijn 160ste jaar dood te gaan, omdat hij zo matig leefde. 

Lees meer over Edison en elektriciteitsgeschiedenis in Stroomopwaarts.

Comments

  1. In zekere zin voorspelde hij ook of i.i.g. geloofde hij in gelijkspanning als basis voor een wereldwijd electrisch netwerk echter werd dat idee al vrij snel getorpedeerd door Nikolai Tesla die veel meer zag in wisselspanning vanwege de relatief eenvoudige spanninsomzetters d.m.v. transformatoren.

    ReplyDelete

Post a Comment