Bedrijfsleven blijft achter met overstap naar LED-verlichting

Anno 2024 maakt slechts een kwart van de organisaties (26%) volledig gebruik van LED-verlichting, een kleine stijging ten opzichte van twintig procent in het voorgaande jaar. Dit blijkt uit onderzoek van het initiatief ‘met LED kan het’, gehouden onder ruim 1.000 Nederlanders in loondienst.

Onder consumenten begint de noodzaak om over te stappen op energiebesparende verlichting al wat meer te leven. Bijna de helft van werkend Nederland (47%) maakt namelijk volledig gebruik van LED-verlichting in en rondom zijn woning. In vergelijking met 2023 is dit een stijging van maar liefst elf procent.
 
Ondanks deze positieve ontwikkeling voor consumenten is het kennisniveau over LED-verlichting het afgelopen jaar nauwelijks verbeterd. Slechts twee op de vijf werkenden (39%) weten dat LED-verlichting invloed heeft op het energielabel van een woning. Dit is een lichte stijging ten opzichte van 2023, toen dit percentage nog 36 procent was. Tegelijkertijd geloven werkenden dat overstappen op LED-verlichting weggegooid geld is (4% in 2023; 5% in 2024). Ook vinden mensen LED-verlichting te duur om aan te schaffen (16% in 2023; 18% in 2024).
 
In het bedrijfsleven ligt dit cijfer aanzienlijk hoger: maar liefst een op de drie organisaties (34%) geeft aan nog niet bezig te zijn met energiebesparing, zoals de overstap naar LED-verlichting, omdat de kosten te hoog zijn. Opmerkelijk is dat dit percentage met 19 procent is gestegen ten opzichte van 2023 (15%).
 
Kosten spelen dus een belangrijke rol bij de beslissing om energiebesparende maatregelen toe te passen. Het is dan ook niet verrassend dat het aantal mensen dat de verlichting pas vervangt wanneer de oude kapot gaat, vrijwel gelijk is gebleven: 67 procent in 2023 en 68 procent in 2024. Opvallend is wel dat een bijdrage van de overheid hierin geen verschil lijkt te maken. Sterker nog, het percentage werkende Nederlanders dat zijn verlichting zou vervangen door een energiebesparende optie bij financiële steun van de overheid is het afgelopen jaar gedaald van 61 procent naar 51 procent.
 
Ook in het bedrijfsleven lijkt een financiële prikkel vanuit de overheid niet te helpen: slechts 33 procent zou zijn werkgever aansporen om te kiezen voor een energiebesparende optie bij overheidssteun.

Comments